július 11, 2018

Miért örülj ha egy introvertálttal dolgozol

Úgy érzem a mai egocentrikus, inkább kifelé élő és folyton nyüzsgő világ nem kedvez az introvertáltaknak. Tudom, hogy mostanában nagyon felkapott lett a személyiség ilyen módon történő kettéosztása, és igaz, hogy az extrovertáltaknak is vannak problémáik. De azért az tény, hogy kevesebb. És ez a munkahelyünkre is igaz.
Ha nem kommunikálsz könnyen, nem hangoztatod a feladataidat, akkor nem foglalkoznak veled, és könnyen unszimpatikusnak vagy akár lustának titulálhatnak. Pedig, amit kívülről látni lehet, az csak a jéghegy csúcsa, a személyiségünknek, gondolatainknak csak egy kis szeglete. És legyünk akár extrovertáltak, akár introvertáltak vannak olyan erősségeink, amikre szükség van egy feladat során., és aminek a főnök igenis örülhet. Úgyhogy szeretnék most egy kicsit a befelé forduló személyiségek mellett kampányolni. 

1. Nem beszélnek meggondolatlanul
Egy introvertált nem járatja fölöslegesen a száját, és mikor mond valamit, nagy valószínűség szerint előtte azt is jól átgondolta. Mielőtt előállunk egy ötlettel, egy tervvel, mi introvertáltak, alaposan átgondoljuk mit és hogyan fogunk mondani. Míg egy extrovertált nagyobb valószínűséggel vág a másik szavába egy értekezleten, addig az introvertáltak szépen kivárják a sorukat és nem emelik fel a hangjukat. 

2. Nem foglalkoznak fölösleges dolgokkal
Ha egy introverált odateszi magát, és dolgozik valamin, akkor csak annak szenteli a figyelmét és idejét, illetve igyekszik kihozni magából a maximumot. Nem beszélgetnek az időjárásról, a főnök frizurájáról stb.3. Nem éheznek figyelemre
Az introvertált személyiség nem akar a figyelem középpontjában lenni, nem vágyik állandóan elismerésre. Szeretik csendben, egyedül végezni a dolgukat, nem érdekli őket, hogy ők legyenek a legnépszerűbbek az irodában. 

4. Nem kapkodnak
Természetesen nem lehet általánosítani, de általában egy introvertált jobban elmerül a munkájában, átgondolja, inkább kétszer leellenőrzi, és nem cselekszik felelőtlenül, felszínesen. Lelkiismeretesek, és inkább megállnak, ha elakadnak. Szeretnek elmerülni, analizálni egy problémát, amit sokszor bizonytalansággal, hezitálással vagy szimpla lassúsággal keverhetnek össze a kívülállók.

5. Nem folynak bele vitákba
Egy introvrtált számára érdekleten, más esetekben pedig kifejezetten stresszes lehet részt venni pletykálkodásban, hatalmi harcokban, így az ilyen áskálódásokból, helyezkedésekból ők ha tehetik, kimaradnak.

Nos ennyi lett volna mára. Bármilyen magát introvertáltnak valló egyén ott kint a nagyvilágban: nektek milyen munkahelyi tapasztalaitok vannak? :)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése