június 27, 2018

Hibák, amiket elkövetünk a boldogság keresése közben

Valamilyen úton-módon mindenki a boldogságot keresi, maga a boldogságkutatás pedig felkapott téma lett, és mi tagadás a blogomban én is sokat írok róla. Annak ellenére, hogy egyesek szerint, ha túl sokat beszélünk valamiről, azt nem is értjük, és azért foglalkoztat minket annyira a téma, mert nincs jelen az életünkben. De épp ezért is szeretnék egy bejegyzést szentelni annak, hogy ez miért lehet, és mik azok a leggyakoribb tévhitek, rossz utak, amiken haladunk, mikor az a cél, hogy boldogok legyünk. 

1. Gyors megoldásokat akarunk
Ha megvágjuk a kezünket, egyből sebtapaszt teszünk rá. Sajnos a lelkünk sebeivel ez nem így működik. A szomorúságot, magányt, keserőséget, és bármilyen más negatív érzelmet nem tudunk csettintésre eltüntetni. Ennek egyik oka az, hogy azokat is meg kell élni, bármilyen fájdalmas is éppen egy ilyen élethelyzetben lenni.
Anno egyetemi konzulensem mondta, hogy minden klisé igaz. És van benne valami. Van, hogy akkor tudsz a felszínre jutni, ha elérted a tenger fenekét. És sötétség nélkül, nincs fény sem, egyszerűen nem tudnánk értelmezni. Épp ezért végig kell mennünk az úton és meg kell élnünk minden érzést, és a fejlődés mindig hosszú, hepe-hupás út.

2. Öröm vs boldogság
Sokan a kisebb, pillanatnyi örömökre koncentrálnak, arra a bizonyos eufórikus érzésre, ami nagy elánnal csap fel, de hamar el is múlik. Csakhogy ez nem azonos a boldogsággal, ami egy hosszabb, és bizony nem mindig vidám állapot. A boldogság nyugodtabb, csendesebb, és mindenkinek kicsit más, nekem például része az élettel való megelégedettség, egyfajta belső béke és hála.

3. Living in a material world..
Materialista, fogyasztói társadalomban élünk, ahol tudatosan és tudatalatt szintén azt sulykolják belénk, hogy költsünk, költsünk, mert ez mozgatja a gazdaság kerekét. És nagyon sokan át is veszik azt a fajta szemléletet, hogy az anyagi tárgyak halmozása, a mindenből a legújabbat, legjobbat, legmárkásabbat mottó hozza meg a boldogságot. És bár persze egy bizonyos pénzmennyiség alatt tényleg elérhetetlen a boldog élet, a pénz az átlagember életébe csak pillanatnyi örömérzetet hoz. 

4. Egyéni szoc probléma
Ahogy említettem, a boldogság személyes, egyéni. Így nem a női magazinokból fogjuk megtudni, hogy minket személy szerint mi tesz boldoggá. Ugyanígy hiába keressük közösségi oldalakon, és habár természetesen fogódzkodókat és iránymutatást kaphatunk, a válasz bent, magunkban rejtőzik.


5. Ha szeretsz, boldog leszek
A másik gyakori hiba, hogy túl sok figyelmet fordítunk a romantikus érzésekre. Hogy megszálottan keresünk egy párkapcsolatot, mert abba az ideába kapaszkodunk, hogy az boldoggá tesz minket. Lehet, hogy én elégedetlen vagyok a testemmel, vagy akár az egész életemmel, de ha valaki szeret, akkor minden rendben lesz. Holott ez nem így működik, és annak ellenére, hogy nálam kevés romantikusabb lélek van, azért úgy vélem, nem árt először magunkban rendbe tenni a dolgokat, és egyedül is megtalálni a számításunkat. 

6. Nem a jelenben élünk
Ha kitűzünk magunk elé egy célt, legyen az 10 kiló minusz, egy diploma, vagy maga a boldogság, előfordulhat, hogy csak a végcélra koncentrálunk és nem tudunk örülni a mérföldköveknek meg a kisebb sikereknek. Pedig a boldogság is olyan, hogy az adott pillanatban rejtőzik. Ahol nincs aggódás a jövő miatt, és agyalás a múlton. 

7. A bukás megélése
Mint korábban írtam az élet egy hullámvasút. Van, hogy fenn vagyunk, van hogy lent. Semmilyen folyamat nem lineáris, így ahhoz hogy fejlődjünk, óhatatlanul is szembe kell találkoznunk akadályokkal és kudarcokkal. A bibi itt abban leledzik, ha túl sokat bánkódunk, rágódunk és ostorozzuk magunkat egy sikertelenség miatt, és állandóan ezt éljük újra, ahelyett, hogy mennénk előre. 

8. Makacsság
Alapvetően társas lények vagyunk, és igenis van, hogy kell egy kis segítség. Van, hogy csak arra van szükségünk, hogy valaki azt mondja: rendben vagyunk. Ehhez azonban lépni kell egy merészet, és bevallani, hogy most nem vagyunk jól, ami így 2018-ban már végképp nem kellene hogy szégyen legyen. 

9. Egyensúly
A híres INFJ teszt szerint én 94%-ban introvertált vagyok, amin még a csoporttársaim is jót derültek anno. De az életem során rá kellett jönnöm, hogy néha igenis ki kell lépni a komfortzónából, hogy új élményeket szerezzünk, ami által fejlődhetünk. És a fordított helyzetben is vannak veszélyek, vagyis abban ha valaki, csak odakint keresi a boldogságot, állandóan az élményeket hajszolja és fél magában lenni, a saját érzéseivel és gondolataival. Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése