június 06, 2018

Franciásítás, avagy hogyan éljünk úgy, mint a mediterrán nők

Franciaország a harmadik mediterrán európai ország, ahol volt szerencsém járni, és észrevettem egy számomra szimpatikus, talán kicsit irigyelt mintát, ami az életmódjukat illeti. Persze nem lehet általánosítani, a magyarok mindegyikére sem igaz például, hogy pesszimisták. De a személyes észrevételeim alapján a spanyolokra, franciákra, sőt valamennyire a görögökre is jellemző, hogy tudják, hogyan kell szeretni az életet és örömet találni az aprónak tűnő dolgokban is. 

1. Despacito
Az egész élet valahogy lassabb arrafelé, ha késik fél órát a busz nem pattognak rajta, sőt fel sem tűnik nekik. Egy vacsora pedig simán eltart 3-4 óráig is, miközben beszélgetnek, nézelődnek. Ha az ember beül egy francia kávézóba vagy étterembe az egy félnapos program, fél óra mire egyáltalán a pincér odamegy valakihez. Az áruházakban sem a sürgetés megy, a pénztárosok a maguk kis nyugodt tempójában haladnak, közben beszélgetnek egymással és a vevőkkel is. 

Luxemburg kert - Párizs
2. Érzelmek
Ezek az emberek nem félnek kimutatni mit éreznek és gondolnak. Megélik a szeretetet, simán csókolóznak és turbékolnak a szerelmesek az utcán, senkit nem zavar. 

3. Étkezés
A franciák a reggelivel nem feccölnek sokat, gyorsan belemártanak legfeljebb egy croissant egy kávéba és mennek is tovább. Nekem, a reggelizés nagy kedvelőjének ez annyira nem tetszetős, de az igen, hogy a már említett lassú tempó mellett inkább többször esznek keveset. 5-6 étkezés simán belefér, ha nem eszik az ember pukkadásig, és inkább az ízekre illetve magára az élményre koncentrál. 

4. Dress to impress
A francia nők nem sajnálják a pénzt a jó minőségű fehérneműre és messze földön híresek a stílusukról és a divat iránti szeretetükről. A párizsi utcákon sétálva én nem éreztem annyira azt a bátorságot és magabiztosságot az öltözködésben, amit hangoztatnak, de kétségtelenül van bennük egyfajta lazaság. És mindig figyelmet fordítanak a külsőre, mert az igenis befolyásolja hogyan érezzük magunkat. A fehérnemű is, hiszen az az első, amit reggel felveszel, és az utolsó, amit este le. Lehet, hogy mások nem látják, de akkor is adhat egy önbizalmat. 

Tény, hogy ezeket a lépéseket nehezebb betartani, mint leírni, de engem mindig is ez vonzott a franciákban, spanyolokban. Persze egy másik kultúrát nem fogunk tudni tökéletesen elsajátítani vagy megérteni, de ez így is van jól. Ha már inspirációt tudunk szerezni, és eltanulni a jó dolgokat, mint az élet szeretetét és a nyugodt tempót az már bőven jó. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése