május 23, 2018

Hogyan legyünk jelen

Néha úgy érzem, manapság semmi sem nehezebb, mint a jelenben élni. Annyi ingerrel találkozunk nap, mint nap és annyi teendőnk van, hogy a gondolatok is elszaporodnak. Márpedig ezek a gondolatok, ahogy a szóban is benne van, sok gondot okoznak. Mivel általában nem a jelenre vonatkoznak, hanem vagy emlékeket idézünk fel, amik már elmúltak rég, vagy a jövőn rágódunk, ami meg még nem jött el. És ha el is jön, valószínűleg nem úgy fog kinézni, mint ahogy mi elképzeljük. 
Márpedig megéri, vagy megérné a jelenre fókuszálni, már csak azért is, mert például nyugodtabbak leszünk. Tudjuk, hogy a múlt már nem tud újat mondani, a jövő miatt pedig nincs értelme idegeskedni. Emellett jobban tudunk majd fókuszálni, nem vonja el annyi dolog a figyelmünket. A társas kapcsolatainkban is fejlődést hozhat, ha "jelenisták" vagyunk. Azt fogjuk észrevenni, hogy tartalmasabb beszélgetéseink vannak, mert csak az illetőre figyelünk. Talán még arra is rájövünk mennyi apró dolog van, amiért hálásak lehetünk, és ami teljesebbé teszi az életünket. 

Most pedig akkor vegyük is át, milyen módszerekkel lehetünk sikeresebb "jelenisták". 


1. Le a multitaskinggel
Csak egy dologra fókuszáljunk, és egy lap legyen megnyitva a böngészőnkben is. Ha sok a teendő, az ember hajlamosabb kapkodni, de ez csak idegeskedéshez vezet, hatékony munkavégzéshez semmiképp. Ha attól félünk, hogy nem végzünk egy feladattal, akkor inkább osszuk be pontosabban a napunkat, de nyugodtan, lépésről lépésre haladjunk.

2. Figyelem
Ha valakivel beszélgetünk, nézzünk a másik szemébe, és tényleg figyeljünk oda. Lehet, hogy szívesebben lennénk máshol, de majd oda is eljutunk. Még ha nem is bírjuk az illetőt, ha odafigyelünk, tanulhatunk tőle. És ez a munkahelyen is egy jó módszer a sikerességre.
Sajnos az ember a szeretteivel is hajlamos arra, hogy fáradtságból vagy akármilyen okból kifolyólag, nem figyel. Pedig kevés annál rosszabb dolog van, mint mikor megosztasz a lelkedből egy darabkát a másikkal, de rájössz, hogy az illetőt nem érdekli, vagy teljesen máshol jár fejben. Ám haa tényleg a másikra figyelünk javulni fog a társas kapcsolataink minősége. 

3. Érzékek
Kicsit hedonista/materialista tipp, de ha felébresztjük az érzékszerveinket, jobban a jelenben lehetünk. Ebben benne van többek között az, hogy odafigyelek az étel ízére, megszagolom a virágot, ami mellett elhaladok és így tovább. Halljuk meg a gyereknevetést az utcán, érezzük a pulcsink anyagának puhaságát, és nézzük végig azt a szép naplementét. Így, ha csak pár percre is, de a jelennek élhetünk. 
2 megjegyzés:

  1. Az az egyes tipp! Igyekszem, és jó is hogy figyelmeztettél :D Éppen ötezer oldalt nyitottam meg a böngészőben, és ugrálok ide-oda...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hehe, hát igen ez nekem is mindig nehézséget okoz, mondjuk ha az egyiken zene van megnyitva az is számít? :D

      Törlés