Post Top Ad

november 01, 2017

Tippek almás pite sütéshez

Az egyik legjobb dolog az őszben - rengeteg más mellett -, hogy lehet jókat sütni. Számomra ez az évszak egybefonódott az almás piték illatával, sütőtökös ételekkel, kakaós csigával, és még hosszan sorolhatnám. Így szerettem volna egy bejegyzést az egyik kedvenc sütimnek, az almásnak szentelni, megosztva egy-két praktikát, amit hasonszőrű kezdők nem feltétlenül ismernek. 

Tetejére
Kezdjük az abszolút alapokkal, érdemes a tetejét megkenni tojással, amit sokszor jeleznek is, és más alkalommal, például kalácskészítéskor is hasznos. Illetve meg lehet szórni a tetejét egy kis cukorral is, ami a tojáshoz hasonlóan, szép és pirult, ropogós réteget eredményez. A harmadik dolog, hogy szurkáljuk végig villával, hogy a levegő és a nedvesség kijöjjön, és ne áztassa át a pára a sütinket.

Extra hozzávalók
Két dolgot szeretek pluszban belerakni az almás pitébe, diót és citromot. Utóbbi héját szinte minden süteménybe belecsempészem, legyen szó túrósról vagy kakaósról. Ha almásat csinálok, akkor egy citrom levét is is belerakom az almába, hogy egy kis ízt és plusz savanykásságot adjon hozzá. Mivel nem szeretem a túl édes süteményeket, ezért az almás piténél kevesebb cukrot szoktam belerakni a leírtnál. Ugyanez a helyzet nálam például a zabkeksznél. A diót pedig az almás réteg alá szeretem szórni, egyrészt az íze miatt, másrészt, hogy ne ivódjon be az alma a tésztába, ne legyen tocsogós, hanem szépen különüljön el az a réteg. 

Saját kép: Pont nem a legszebb darabok, de ezek voltak a tepsi elején. :)

Párolás
Jó ötlet, ha a lereszelt almánkat ízesítéskor, vagy előtte megpároljuk, azaz dinszteljük. Tapasztalataim szerint így finomabb lesz az íze, és az alma szépen összeáll, sokkal könnyebb utána a masszát eloszlatni a tésztán.

Mennyiség
Végül, de nem utolsó sorban: rakjunk bele nyugodtan az előírt mennyiségnél több almát. Ezt én más recepteknél is, például a már említett túrósnál is így csinálom, mert azt tapasztalom, hogy sokszor a receptben leírtak, különösen két lap közötti, vagy két rétegű sütiknél nem elegendő. Az almás piténél is simán belerakok az eredetihez képest másfélszer több almát, és úgy lesz elegendő.


Nos, remélem tudtam segíteni, hogy még finomabb legyen ez az igazi őszi sütemény. Ti, hogyan szoktátok elkészíteni az almás pitét?

szerda, november 01, 2017 / by / 0 Comments

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Top Ad