október 05, 2017

Albérlet hirdetők típusai

Eme, nem túl vidám és pozitív, ám annál keserűbb és szarkasztikusabb bejegyzést, a szeptemberi albérlet keresési mizériám ihlette. Azt tudtam, hogy egyáltalán nem lesz egyszerű, mégis meglepett a helyzet. Csak egy hete kerestünk, mikor anyukámmal máris úgy éreztük, mintha egy egész hónapja folyamatosan ebben a mókuskerékben őrlődnénk. Ha nincs ismerős, vagy nagyon nagy mázli, vagy sok pénz kell. Merthogy az árak ilyenkor (de szerintem amúgy is) a plafonon vannak, egy kis szobácskáért is, így akinek nincs szülői segítség, az sok esetlen el sem tudja kezdeni az itteni életet, vagy igencsak lejjebb kell adni az igényekből.

1. Nyelvtan egyes
Megszámolni sem tudom, hány olyan hirdetésbe futottam bele, ahol az illető a nyelvtan és a helyes fogalmazás alapvető szabályaival sem volt tisztában. Az nem kifogás, hogy valaki siet, mivel csak egy fél perc kell, hogy átfussuk a leírtakat. Manapság pedig már helyesírásellenőrző programok is vannak, például a böngészőnkben is.

2. A titokzatos
A legnépesebb csoportot mégis azok alkotják, akik nem raknak fel semmilyen képet a hirdetéshez, és az információkkal is igencsak szűkmarkúan bánnak. Jó esetben odaböknek egy árat a kiadó szoba címszó alá, de ennyivel érd be, és utazz fel messzi-messzi vidékekről, az óperenciás tengeren túlról, pár kenyérmorzsányi adatot követve.

3. A fantom
Kedvencem a harmadik típus, aki felrak egy hirdetést, de utána egyszerűen nem lehet elérni. Telefonszám semmi, és a közösségi, vagy hirdetőoldalon sem válaszol, pedig elméletileg direkt azért rak fel egy szobát, vagy ingatlant, mert el akarja adni. Ha pedig van is telefonszám, hiába hívogatja az ember háromszor, vagy foglalt, vagy nem veszik fel, utána pedig még véletlenül sem hívnak vissza. 


4. A hanyag
Negyedik alanyunk az a hirdető, aki már akár hónapokkal ezelőtt felrakott egy hirdetést, és még véletlenül se venné le, pedig sok esetben ez egy kattintásnyi fáradtság amivel sok időt megspórolna mindkét fél számára.

5. A tapadós
Ez a típus, akaratlanul is bizalmatlanságot és kérdéseket vet fel az emberben. Miért hirdeti óránként újra és újra az albérletet? Miért hangsúlyozza annyira, hogy milyen jó és akkor miért nem kelt el hosszú idő óta sem?

6. A perverz
Ezzel a kategóriával is sokunk találkozhatott már - sajnos. Elsősorban férfi, negyvenes, de lehet fiatalabb is, és fiatal lányokat keres, mondjuk a nappalija kanapéjára. Mert, hogy velük mennyivel könnyebb az élet, és a nagyvonalú albérletes még a pénzt is elengedi a kedves egyetemista, pályakezdő leánykáknak. Persze ellenszolgáltatás fejében. 

7. Az ingatlanos
Végül, de nem utolsó sorban ott van a hivatásos hirdető, aki ennek ellenére (vagy éppen ezért?) nem rak fel képet az albérlethez, vagy sorra csak ugyanazt az egy-két illusztrációt, amiről egyből lejön, hogy ilyen pénzekért nem lehet valós. Mikor ráírsz, és infókat vagy netalán igazi fotót kérsz, készségesen megadja. Ha befáradsz az irodájukba és fizetsz...5 megjegyzés:

 1. Most picit elvesztettem a fonalat, mert úgy tudtam, hogy egyetemre jársz, viszont mégis albérletet keresel?! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Most végeztem és mentem fel Pestre, nem tudom hol olvastad, valószínű ott nem frissítettem a leírást. :)

   Törlés
 2. ha albérletet keresel, nem kell az ingatlanosnak fizetni, az a tulajdonos dolga. mi februárban albérletet vadásztunk ingatlanközvetítő iroda segítségével, most pedig eladó lakásokat nézegetünk, és egy forintot sem kellett adnunk soha

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen én is ilyen ingatlanossal beszéltem, de volt olyan is sajnos, aki tőlem akart pénzt kérni.

   Törlés
 3. Mi a házunkat próbáljuk eladni, már február óta, így az ingatlanosok nekünk is a bögyünkben vannak. Először is, amikor az ember közli velük, hogy nem akarunk szerződést kötni, elkezdenek kötekedni, hogy de hát miért???? Azért mert. PONT. Komolyan mondom, hogy nem értenek a magyar szóból...
  Másodszor volt olyan, hogy azt hittük megveszik a házat, így az egyik, neten kinézett ház iránt érdeklődtünk, de kauciót akart kérni az ingatlanos hölgy azért, mert segít. o.O Megjegyezném, hogy jogatalanul...

  VálaszTörlés