július 06, 2017

Hogyan oldjuk meg a problémákat

A problémát az életünk részei, nem tudjuk kikerülni őket, viszont nagyon nem mindegy hogyan kezeljük őket. 

1. Ássunk a mélyére
Célszerű végigkutatni, hogy mi lehet a probléma gyökere. Néha egészen más, vagy mélyebb dologról van szó, mint először gondolnánk. Ha mellőzzük és nem foglalkozunk a problémával, az előbb-utóbb úgyis visszatér. Megéri ez a munka, hogy visszamenjünk az elejére még akkor is ha fájdalmas, mert könnyebb lesz utána az életünk, és saját magunkhoz is közelebb juthatunk, jobban kiismerhetjük énünket. 

2. Nézzük rá más szemszögből
A saját problémánk mindig súlyosnak érződik, ha hajlamos rá az ember, teljesen el tud merülni benne. Ilyenkor sokat segít, ha hátralépünk kettőt, és kívülről szemléljük magunkat és a helyzetet. Ha más szemével nézünk a dologra, mintha mondjuk nekünk kellene tanácsot adni a másiknak, megadhatja a megoldást, egy lehetetlennek tűnő problémával kapcsolatban is. 


3. Írjuk le
Szánjunk rá egy kis időt, és írjuk össze a lehetséges megoldásokat az adott problémára. Szedjük elő azokat is, amiket már próbáltunk, és hogy miért nem működtek. Legyen több opciónk, és abból összeállhat valami remek. Ha már a kiúton gondolkodunk az már alapból segít, hogy könnyebbnek érezzük a terhet a vállunkon, és ha ezen gondolkodunk nagyobb a valószínűsége, hogy tényleg rájövünk a megoldásra. Mert igenis mindent meg lehet oldani. Nem feltétlenül kell egyedül szenvedni, van, hogy a család, barátok segítségével rájövünk, hogy a gond nem is olyan nagy, de legalábbis támogatást és szeretetet kapunk. De egy pszichológushoz fordulni sem kínos egyáltalán. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése