július 13, 2017

Dolgok, amiket többet kellene hallanunk

Vannak dolgok, amik egyszerűen nem beszédtémák, nem halljuk és nem mondjuk elégszer. Pedig ha tudatosítanánk magunkban egy-két mondatot, lehet, hogy boldogabbak lennénk. Ezek az alábbi mondatok nem csodaszerek, csak személyes tapasztalatból jövő mantrák, amiket hasznosnak találtam. Vagy találtam volna. Ha valaki nekem is mondja életem egy-két szakaszában.

1. Teljesen rendben van, ha nem azt akarjuk, amit a többiek
Nem vágyhat mindenki ugyanarra, mint a másik. Csak nehéz ezt tényleg elhitetni magunkkal, és megélni, ha körülöttünk mindenki máshogy vélekedik, és úgy tűnik egy irányba tart. De az árral szembemenni igenis oké, ha a szívünk azt súgja, mert így lehetünk önmagunk. Nem biztos, hogy ami trendi vagy megszokott az egyben jó is. 

2. Teljesen rendben van, ha menet közben változatunk
Az már egy fontos lépés előre, ha tudjuk, hogy mit akarunk, és az is, ha felismerjük, hogy az más, mint a nagy átlag álma, de mégis merjük követni. Ám sok esetben erre nem időben, hanem késve, vagy menet közben jövünk rá. De igazából nincs is olyan, hogy késő, tényleg bármikor lehet változtatni. Csak éppen hatalmas adag bátorság kell hozzá. Valamiből meg kell élni, és ott van bennünk a bizonytalanság érzése, meg sok minden más. De ha nem cselekszünk, lehet, hogy egy nap azt vesszük észre, hogy az egész életünket leéltük úgy, hogy nem voltunk boldogok. Lehet, hogy bukás lesz a vége, de elmondhatjuk, hogy legalább megpróbáltuk, és a negatív tapasztalat is tapasztalat.

3. Nem a pénzünk határoz meg minket
Nem az számít milyen márkájú a telefonunk, mennyire modern az autónk és hány tévénk van. Annak ellenére, hogy mit sulykolnak belénk. Hanem az, hogy milyen emberek vagyunk, és hogy bánunk a másikkal. Könnyű a státuszszimbólumok csapdájába esni, de igazából itt is az a lényeg, hogy hűek maradjunk önmagunkhoz, és azzal foglalkozzunk, ami örömet okoz nekünk, akkor is, ha ez valamivel kevesebb pénzzel jár.

4. A düh és a félelem elfogadható érzések
Nem lehet mindig Buddhaként viselkedni, mindenkinek vannak rossz napjai, és ilyenkor nem szabad túl szigorúnak lenni önmagunkkal. Ha próbáljuk kizárni ezeket az érzelmeket, akkor is előfognak törni, sőt valószínűleg még erősebben, mintha szembenéztünk volna velük. Mert ha így teszünk, ha tudatosítjuk magunkban a pillanatnyi lelkiállapotunkat, legyen az jó vagy rossz, tanulhatunk is belőle. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése