május 17, 2017

Mit tegyél, ha magad alatt vagy


Először is légy engedékeny, ne haragudj és ne ostorozd magad, mert mindenkivel megesik, hogy úgy érzi egy kudarc az élete. Van, hogy már az is nagy eredménynek számít, ha kikelünk az ágyból és elindulunk. Ha túl szigorúak vagyunk magunkhoz, amiatt, hogy rosszul érezzük magunkat, akkor attól csak még rosszabb kedvünk lesz. 
Az is segíthet, ha kicsit elszakadunk a közösségi médiától, ahol mindig csak a jót látjuk, az idealizált és tökéletes életeket, de attól semmi nem lesz jobb, ha azt nézegetjük, hogy ki milyen izgi helyen kirándult, vagy hány percet tornázott az egészségéért. Ha internet detoxba kezdünk, több szabadidőnk lesz, ami alkalmas arra is, hogy újra összeszedjük magunkat, és átgondoljuk jelenlegi helyzetünket. Észre sem vesszük hány percet töltünk görgetéssel egyik - másik oldalon, ami valójában semmit nem ad hozzá az életünkhöz. 
Ha van egy kis erőnk vagy kedvünk hozzá, jó ötlet ha összeírjuk, akár csak fejben, de papíron még jobb, hogy mik is az erősségeink, és mi mindent értünk el eddig az életben. Ha például folyton a facebookon lógunk, automatikusan elkezdjük összehasonlítani saját helyzetünket más életével. Pontosan más életének egy szegletével. Hiszen azt általában senki nem rakja fel, hogy veszekedik a párjával, vagy kirúgták a munkahelyéről. De mivel ezt nem látjuk, kevesebbnek érezhetjük magunkat ettől a hamis összehasonlítástól. Másik ötlet, hogy szedjünk össze  a hálára okot adó dolgokat, esetleg szimpatikus pozitív megerősítéseket.  
Vegyünk ki egy kis szabit. Ha szó szerint nem is tehetjük meg, érdemes egy kicsit visszavenni a feladatokból és elfoglaltságokból. Ez időt ad a pihenésre, és már egy pár órás szünet is segíthet egy nagy projekt végzése közben. Lehet, hogy pont ilyenkor jut eszünkbe egy jó ötlet, vagy csak szimplán újult erővel tudjuk belevetni magunkat a teendőkbe.
A pihenéshez kapcsolódóan az is fontos, hogy rendesen kialudjuk magunkat, mert ha fáradtak vagyunk, az egy idő után feszülté és idegessé tesz, és a stressz jobban ki fog rajtunk. Lehet, hogy a problémánk nem is olyan nagy dolog, csak a kialvatlanság miatt tűnt olyan végzetesnek.
Végezetül beszéljünk róla. Ha nincs kinek, az interneten is vannak olyan fórumok és weboldalak, ahol kiönthetjük a szívünket. Én mikor nagyon egyedül voltam a 7cupsoftea-re mentem fel. De jobb esetben van körülöttünk egy barát vagy családtag. Ne féljünk nekik kitálalni a bajunkról, segíteni fognak más szemszögből nézni a dologra, és biztatni minket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése