május 25, 2017

Életigazságok, amiket eddig megtanultam

Lehet, hogy kliséknek tűnnek ezek a megállapítások, de van bennük valami. És lehet, hogy tudja az ember, hogy igazak, ha nem tapasztalta, nem fog igazán ezek szerint élni. És még ha így is van, sokszor elfelejtjük, ezért érdemes néha felidézni.

1. Senki sem tökéletes
Mi magunk sem, ezért nem érdemes ostorozni magunkat, ha hibát vétünk. Nem leszünk sose tökéletesek, ezt a gondolatot el kell el kell engedni, és inkább arra koncentrálni, hogy a hibákkal együtt szeressük magunkat. A többi emberre is ez igaz, ezért ne ítélkezzünk hamar. 

2. Néha el kell fogadni, hogy nem tudunk mindent
Ez eléggé nyugati sajátosság, hogy mindenre választ és megoldást keresünk. A keleti filozófiák elfogadják, hogy nem tudhatunk mindent. Az életben néha el kell fogadni, hogy a dolgok igazságtalannak tűnnek, és nem tudjuk miért történik éppen az ami. A pontokat csak utólag visszanézve tudjuk összekötni, az adott pillanatban nem látjuk át annyira, mi miért van éppen úgy, ahogy. 

3. Karma
A saját és mások életében is megtapasztaltam ezt. Ha rosszat csináltam egy idő után (általában egész gyorsan, ami jó), az visszaüt. És ugyanígy vannak a jó cselekedetek is. Semmit nem tehetünk következmények nélkül, viszont ha jót teszünk, az visszajön valahol előbb vagy utóbb.

4. Az arany középút
Semmi értelme teljesen megvonni magunktól a dolgokat, és aszkéta életet élni, mindenhol a mértékletesség a lényeg. 

5. Ne hasonlítsuk magunkat másokhoz
Merthogy minden ember más, és ha más akarok lenni, mint aki valójában vagyok, akkor megtagadom a saját egyéniségemet. Lehet, hogy xy-nak szebb a haja, de nekem szebb a bőröm és így tovább. Ha mindig másokat nézünk, egy idő után boldogtalanok leszünk, és a valóságban nem is tudhatjuk, hogy mi van a mögött amit valaki mutat magából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése