április 12, 2017

Tippek a sikeres tanuláshoz

Egyetemistaként jól tudom, milyen nehéz néha motiválni magunkat, mennyi minden mást csinálnánk, mint, hogy azt az érthetetlen szöveget bogarásszuk. De megéri jól tanulni, már csak magunk miatt is. És a későbbi életben is jól jöhetnek a most bemutatott "study hack"-ek. Akkor hát vágjunk is bele, és nézzük meg, hogyan vészelhetjük át a vizsgaidőszakot, kevesebb szenvedéssel. 

Hozzáállás
Ha már alapból úgy ülünk neki a tanulnivalónak, hogy ez egy kötelező kör, amit mindenképpen le kell tudni, ha beleszakadunk is, akkor szenvedés lesz az egész. Ehelyett inkább mondjuk azt, hogy mi ezt meg akarjuk csinálni. A siker miatt, az ötös miatt, hogy anya büszke legyen, bármi, ami működik. Ha el tudjuk hitetni magunkkal, hogy mi ezt szeretnénk, hatékonyabbak leszünk. 

Szünet
Agyonrágott téma, de tényleg igaz, hogy minden fél óra után tartsunk egy kis szünetet. Ezzel lehet, hogy úgy érezzük, hogy a tanulásból vesszük el az időt, de valójában felfrissülünk és újult lendülettel tudunk továbbindulni. Álljunk fel, mozgassuk át az elgémberedett végtagokat. Vagy ihatunk egy kis vizet, és válaszolhatunk az üzenetekre is. 

Meditáció
Ezt sok bejegyzésben elsütöm, de tényleg hasznos - a tanulásban is - ha néha kicsit kitisztítjuk az elménket. Ezáltal csökken a stressz.

Tanárnénik és bácsik
Ha van alkalom rá, segítsünk másoknak megérteni az anyagot. Fogjuk fel ezt úgy, mint egy lehetőséget, amivel mi is tanulhatunk, és ne mint egy problémát. Ha hangosan elmondjuk a tanulnivalót, azzal mi is tanulunk. És lehet, hogy megértünk valami olyasmit, ami eddig homályos volt. Ezt a módszert akkor is alkalmazhatjuk, ha egyedül vagyunk a témával. Fejben játsszuk el, hogy magyarázunk valakinek. 


Helyszín
Legyen legalább egy, jól meghatározható tanulós helyünk. Az a jó, ha több inspiráló helyszínt is találtunk, amit váltogathatunk. Fontos, hogy ez a környezet rendezett legyen, és ne vonja el semmi a figyelmünket. Ha keverednek a helyszínek, a tevékenységek is összemosódhatnak, például azon kapjuk magunkat, hogy az ágyban nem esszét írunk, hanem sorozatot nézünk. 

Jegyzeteljünk
Nekem az egyetemi éveim alatt végig sokat segítettek a jegyzetek. Már az is számít, hogy órán leírok valamit, de én utána még egyszer átszoktam írni, hogy átláthatóbb legyen, illetve ezzel is tanulok. Itt mindig különböző színeket használok, hogy segítsem a memorizálást. 

Zene
Engem egy jó kis klasszikus vagy chill zene rászokott venni a tanulásra. Lehet, hogy amúgy nem lenne kedvem belevágni, de zenekedvelőként, ha tudom, hogy az egész folyamatot egy kellemes és nem zavaró aláfestő zene kíséri, akkor motiváltabb leszek. 

Studyblr
Ha már motiváció, én egy időben tanulással foglalkozó tumblr oldalakat böngésztem. Itt az inspiráló képek mellett sok hasznos weboldal és tipp is megtalálható, így érdemes beütni egyszer a keresőbe. Egy egész közösséget találunk, olyan emberekkel, akik szeretnek tanulni, és ez a mi kedvünket is meghozhatja.

2 megjegyzés:

  1. Jól átgondolt bejegyzés lett ^-^ És örülök, hogy nem csak én vagyok úgy, hogy a jegyzeteimet otthon még még egyszer átdolgozom. Nekem ez vált be a legjobban :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, ha tetszett. :) Igen, sokkal könnyebb így, mint zh-k előtt kapkodni.

      Törlés