március 02, 2017

Boldogságreceptek

Már sokszor írtam erről a témáról, valószínűleg még fogok is, mert tudom milyen nehéz néha pozitívan szemlélni a dolgokat. Senkinek sem megy ez automatikusan, de tudatos munkával igenis könnyebb lehet, akármilyen beállítottságú alapból az ember. 

1. Fogadjuk el az érzéseinket
A negatívakat is. Különösen azokat nehéz. Pedig az életben ott van a jó és a rossz is, nem lehet mindig a napos oldalon sétálni, mert akkor egy idő után nem értékeljük a jó dolgokat. Ezért jön néha a fájdalom, egy kis nehézség, hogy ráébresszen, mennyi mindenért is lehetünk hálásak. Ezek közhelyesen hangozhatnak, de egy idő után mindenki megtapasztalja, hogy így van, legfeljebb nem él annyira tudatos életet, hogy észrevegye. Ha a rossz gondolatokat, a dühöt, féltékenységet, és a többit el akarjuk tagadni az minket mérgez meg, és úgyis felüti a fejét a negatív érzés újra és újra. Oda kell figyelnünk nemcsak a testünk, de a lelkünk jelzéseire is, mert tanulhatunk belőle. Jobb, ha megragadjuk az érzést, tudatosítjuk magunkban, hogy most így érezzük magunkat, és próbáljuk megtalálni az okát, valamint tudatosítani, hogy miért rossz ez a gondolkodás, és fordítsuk át valami jó érzésre. 

2. Személytelenítés
Mindenki hajlamos arra, hogy egoista legyen, pláne ha szenvedünk. Akkor a saját bajaink töltik ki a gondolatainkat, és annyira belefeledkezünk ebbe a sajnálkozásba, hogy egy idő után súlyosabbnak érezzük a problémát, mint amilyen az valójában. Ezért szokták azt is mondani, hogy kérjük egy barát vagy családtag segítségét, mert a kívülállók teljesen máshogy is láthatják a helyzetünket. Ha kívülről szemléljük magunkat, mintha csak egy filmet látnánk, sokszor rájövünk, hogy az amit tragikusnak éreztünk, nem is olyan vészes, és teljesen ostoba dolgok miatt rágódunk. 3. Hála
Erről már többször írtam, de tényleg működik. Eleinte lehet, hogy meg kell erőltetnünk magunkat, de olyan apróságoknak is lehet örülni, mint a napsütés, vagy a madarak csicsergése. Nem mindenkinek egyértelmű az sem, hogy van egy kényelmes ágya, szerető anyukája stb. A hála segítségével felébresztjük az érzékeinket is, és elindulunk a tudatos jelenlét útján. Lehet ez napindító vagy esti rituálé is. Kezdetnek vehetünk egy nagyobb képet is, nem kell az adott napra koncentrálni, összegyűjthetjük azt is, hogy az életünkben általában miért vagyunk hálásak. Én ezeket szeretem kézzel leírni, mert maga a folyamat is meditatív. 

4. Vissza a természetbe
Általában jellemző a mai kor emberére, hogy elszakadt a természettől, beszippantotta a nyüzsgő nagyváros és így tovább. Éppen ezért tudatosan keresnünk kell a lehetőségeket, hogy kicsit jobban ráhangolódjunk a természetre. Napi öt perc is segíthet. Sétáljunk egy buszmegállónyit, és nézzük a fákat, a madarakat, ez ősszel különösen nagy élmény lehet. Csak figyeljük a faleveleket, és kapcsoljuk ki egy kicsit az agyunkat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése