október 27, 2016

Internet detox

Az utóbbi időben azt vettem észre, hogy a napjaim üres perceimben, leginkább csak szimplán unalmamban egyből a mobilomhoz nyúlok, hogy lecsekkoljam az instát, vagy bepötyögöm a tumblr-t egy kis inspirációért és figyelemelterelésért. És ez nem jó, mert semmit nem tesz hozzá az életemhez, és tudom, hogy ehelyett a fölösleges netes lógás helyett valami hasznosabbat is csinálhatnék. És mivel mostantól egyre jobban sűrűsödnek majd a dolgaim, úgy gondoltam ki kell dolgoznom valami tervet, hogy leküzdjem ezt a késztetést. Ha majd szakdogát írok nem is lesz időm ilyenekre, de ettől függetlenül is zavar a tudat, ha nem hozom ki a legjobbat egy napomból. 

1. Naponta 1x
Ha megszüntetni teljesen nem is akarom, napi egyre kell limitálnom ezeknek a függőséget okozó oldalaknak a látogatását, ahol amúgy sem a valóságot látjuk, hanem kiszínezett idealizált életeket. Ha letudom a reggeli mellett, mert azért inspirálódva szeretem indítani a napomat, onnantól többet nem kattintok rá. Fölösleges is, mert az új tartalmakat gyorsan végig lehet pörgetni. Viszont ha az ember már egyszer ráment az oldalra, hajlamosabb több időt tölteni ott és céltalanul böngészni, ezt már megfigyeltem magamon is. 

2. Átfordítás
Ha rám tör a késztetés, akkor máshoz kell nyúlni, például olvasnivalóhoz, mert mindig van nálam könyv, vagy meditáláshoz, amire pár perc ráfordítás is elég az én szintemen. 

3. Tartalomfolyam
Csökkentenem kell azoknak a számát, akiket követek, ami kevesebb tartalmat, kevesebb időt jelent. Szoktam néha szelektálni, egy két embert kitörölni, de mint a lakásunkra, a netes jelenlétünkre is ráfér néha egy nagy tavaszi nagytakarítás. 

4. Értesítések
Ezt már megcsináltam és segített is, kikapcsoltam mindenféle értesítést az alkalmazásaimról. Így az ember nem azt nézegeti kényszeresen hány lájkot kapot az új képe, vagy hogy mikor tölt fel a kedvenc youtube új videót. Mert azt amúgy is megnézzük a reggeli egyszeri alkalommal. Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése