szeptember 22, 2016

Hogyan írjunk szakdolgozatot?

Nem vagyok az a nagy megmondó ember, és momentán témám sincs, így valójában magam előtt is szeretném tisztábban látni a dolgokat ezzel a bejegyzéssel, melyben szeretnék hasznos vagy annak szánt tanácsokat gyűjteni azoknak, akik hozzám hasonlóan ebben a szakaszban járnak.
A szakdolgozat ugye arról szól, hogy kiválasztok egy témát, ahhoz összegyűjtöm az összes létező anyagot, majd azokat szelektálom és rendszerezem.  Aztán ezeket a forrásokat értelmezem, feldolgozom, ihletet merítek.

1. Témaválasztás
Nem tudom miért, de nekem ez az egyik legnehezebb rész. Fontos, hogy olyan téma legyen, ami hozzánk közel áll, mert különben még nagyobb szenvedés lesz az egész folyamat, mint amennyi amúgy is lenne. Azt is szeretik a tanárok, ha nem olyan témát választasz, ami minden évben ötször fel van dolgozva, hanem valami olyat, amiben tudsz valami újat mutatni, újat felfedezni is akár. Azt is érdemes már előre végiggondolni milyen forrásokból kell dolgozni, azok hozzáférhetők-e, és elméleti vagy empirikus oldalról közelítünk-e. Fontos tudni mi áll hozzánk közelebb, miben vagyunk jobbak.
Valamint inkább kisebb és konkrétabb témát válasszunk. mert ha túl tág a feldolgozandó téma, könnyen elveszhetünk benne, és nehéz mindenre kitérni. Egy konkrét témát még mindig egyszerűbb tovább bővíteni, kitekinteni. Ha pedig minden részletét ismerjük az adott dolognak, magabiztosabban is tudunk fellépni a bírálók előtt. Újabb témát azért érdemes preferálni, mert annak még nincsen olyan végeláthatatlanul terjedelmes irodalma, és ami van is, az is érthetőbb nyelven íródott. 

2. Konzulens
Mindenképp olyat válasszunk, akinek nincs másik kilencven diákja, és aki tud velünk foglalkozni. Persze az is lényeges, hogy kedveljük az illetőt, megbízzunk benne, és a népszerű profoknak nem véletlenül van annyi diákja. Ezen túl olyan tanárt kell választani, aki ért az adott témához, tehát érdemben hozzá tud szólni, tanácsot adni.


3. Felépítés
Nyilván fontos, hogy legyen íve a dolgozatnak, jussunk el valahonnan valahova, és legyenek benne az alapvető részek, mint például a bevezetés. Írjunk össze magunknak egy vázlatot, hogy milyen főbb pontokat, irányokat kell tartalmaznia a dolgozatnak, amit később majd tovább bontunk. 

4. A folyamat
Egy szabály, amit a BA szakdolgozat alatt megtanultam: azonnal hivatkozzunk le mindent, ami bekerül az írásunkba. Még ha később ki is vesszük, akkor is írjuk oda mindenhez pontosan honnan van, mert utólag nagyon nagy bajlódás kikeresni a részeket újra. Természetesen mindent hivatkozzunk le, hogy a plágiumnak még a gyanúja se merülhessen fel, ez a biztos. 
Hasznos lehet, ha csinálunk egy külön fájlt, amibe mindig felvezetjük az ötleteinket, és a gondolatokat amik eszünkbe jutnak mondjuk a szakirodalom olvasásakor. Ezeket ne vigyük egyből a rendes dogába, mert úgy könnyen kesze-kusza lehet az egész, és jót tesz az ötleteknek, ha kicsit pihentetjük és újraolvassuk az írást. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése