augusztus 25, 2016

A fotózás számomra


Egyik órán tanár úr elkezdett a fotózásról beszélni, és hogy mennyire nem érti. Azt mondta az emberek ezzel egy gépet raknak maguk és a dolog közé, így kiszakadnak belőle, a szelfizés pedig egy külön abnormáció. Lévén, fotózás a hobbim, kicsit megütköztem és elgondolkodtam az egészen. Egy esetben tudok ezzel egyetérteni, amikor egy koncerten  már nem is lát mást az ember, mint mobilokat és tableteket, amit én sem értek, mert úgy tényleg nem lát semmit az illető az egészből, élvezni meg pláne nem tudja. Meg egyébként ezeket általában úgy is rögzítik. 
A fotózás számomra egyrészt művészet. Olyan is lehet, mint egy festményt, csak élethűbb, aprólékosabb. Ki lehet fejezni érzéseket, gondolatokat, hangulatokat stb. 
Megmutathatunk általa valami újat, rávilágíthatunk egy esemény vagy ember lényegére, egy új szög, a fény, a megfelelő beállítás varázslatos dolgokat művelhet. Néha dokumentál, egy bűnténynél, egy csatánál, vagy egy antropológiai kutatásnál kifejezetten szükséges. 
A fotózás nekem leginkább kikapcsolódás, olyankor csak én meg a kamera vagyunk, és teljesen az köti le a figyelmemet, hogy hogyan örökítsek meg valamit. Szerintem ez nem negatív dolog, engem felfrissít, koncentrálttá tesz, és egyébként lehet, hogy le sem mennék a városba, vagy az erdőbe csak úgy céltalanul, ha nem lenne ez a hobbim, ami örömöt okoz nekem, és pont, hogy jobban észreveszem általa a kis dolgokat, és nem zökkent ki, hanem jelen vagyok. Ennyi erővel a festés is elkülönítő hatással bír.
Ki tudom fejezni magam általa, mert minden képben ott van valamennyire a fotós is. Tudom, hogy manapság ez is elég divatos és elterjedt időtöltés lett, ha van egy jó géped, már indulhatsz is. Éppen ezért nehéz kitűnni, de nekem nem is ez a célom. Persze felrakom a képeimet, de nem esek letargiába, ha kevesen nézik meg, mert maga a fotózás folyamata a lényeg. Örülnék, ha lenne kézügyességem, tudnék rajzolni vagy zongorázni, de mivel ilyen téren elég béna vagyok, marad a fotózás, amiben én is tudom művészkedni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése