október 01, 2015

Kedvenc feldolgozásaim

Szóval ennek a bejegyzésnek másodjára futok neki, pedig hosszú volt és sokat dolgoztam vele, de a momentán nagyon utált Blogger eltültette az egész bejegyzést, pedig csak az egyik videó nagyságát akartam megváltoztatni. De mindegy is, vágjunk bele újra, hátha legalább megközelítőleg olyan lesz, mint előtte.
Úgy gondoltam most kicsit egy másfajta bejegyzéssel jövök, és összegyűjtöm nektek a kedvenc feldolgozásaimat. Számomra, akkor igazán jó egy feldolgozás, ha valami újat hoz létre az eredetiből, valami új érzést, stílust és hangulatot ad hozzá az eredeti számhoz.

1. BANKS - In Your Eyes (Peter Gabriel Cover)
Ezt a feldolgozást azért szeretem, mert teljesen más, mint az eredeti és jól mutatja, hogy a zene milyen más a különböző korszakokban. Szeretem az énekesnő hangját és stílusát, közelebb áll hozzám, mint az eredeti, ez modernebb hangzású. Mikor felfedeztem rengeteget hallgattam.2. Let Her Go - Passenger (Cover by Jasmine Thompson)
Ezt a számot rengeteg dolgozták fel a youtube-os zenészek közül, de nem véletlen, hogy ennek ilyen nagy nézettsége lett. Az eredetinek is van egy melankolikus hangulata, de ez a verzió a zenei aláfestéssel, és elsősorban Jasmine hangjával csak méginkább rásegít. Azt szeretem az énekhangjában, hogy olyan finom és kellemes, nem irritálóan magas vagy nyávogó. Mikor először hallottam ezt a számot, rendesen elérzékenyültem.


3. Scala and Kolacny Brothers - U2 With or Without You
Ennek a formációnak több feldolgozása is van, és mindegyiknek különleges hangulata van, leginkább azért, mert kórusról beszélünk. Ettől a feldolgozástól is kirázott kicsit a hideg, mikor először találkoztam vele.


4. Ellie Goulding - Your Song
Sokan talán nem is tudják, hogy egy Elton John feldolgozásról van szó, először én se tudtam. Bevallom az eredeti mellett simán elmennék, anélkül, hogy hatna rám, de Ellie hangja nagyon jól illik ehhez a számhoz, és nem véletlen, hogy ezzel lett népszerű az énekesnő. Tetszik, amit kihozott belőle, sikerült több érzelmet belepakolnia. Olyan álmodozó, érzelmes hangulatom lesz tőle, kicsit megnyugszom és néha inspirál is.


5. Birdy - Skinny Love
Itt sem sokan tudják, hogy feldolgozásról beszélünk. Az eredeti Bon Iver szám is remek, olyan tipikusan Bon Iver-es hangzású, és kedvelem is a bandát, de számomra Birdy hozta ki maximálisan a dalból azt az érzelmes és kissé szomorú vonást, ami ott van benne, nyilván a zongora is nagy szerepet játszik ebben. Itt sem véletlen, hogy az énekesnő ezzel a számmal robbant be anno. A Bon Iver számot választnám mondjuk egy buszút alkalmával, de a szövegben és a számban rejlő lehetőségeket Birdy mutatta be számomra, nem véletlen, hogy népszerűbb lett, mint az eredeti.


6. Emika - Wicked Game
Ezt a verziót először a Feketelista c. sorozatban hallottam, és egyből beleszerettem. Jól áll ennek a számnak ez a modern és chill hangzás, meg a női hang is.


7. Until The Ribbon Breaks - One Way Or Another (Blondie Cover)
Talán ez a kedvenc feldolgozásom erről a listáról, mikor meghallottam egyből beleszerettem. A The Following c. sorozat előzetesében találkoztam vele. Azt kell mondjam, jobban tetszik mint az eredeti, a misztikus, borzongó és sötétebb hangulata miatt, és a dalszöveghez is jobban illik ez a stílus. Ugyanis korábban nem is figyeltem oda a szövegre, de azért vannak benne ijesztőnek is beillő dolgok, ami ebben a verzióban jobban kitűnik pl. "I will drive past your house And if the lights are all down I'll see who's around" vagy "I'll walk down the mall Stand over by the wall Where I can see it all Find out who ya call".


8. Mirrors - Justin Timberlake (Boyce Avenue feat. Fifth Harmony cover)
Vallomás következik. Az összes youtube-os zenész közül a Boyce Avenue a kedvencem, gyakorlatilag az összes feldolgozásukat szeretem, és már azelőtt lájkolom a videókat, hogy végignézném. Van valami az énekes hangjában, ami egészen különös húrokat pendít meg a szívemben, mintha a lelkem felismerné a hangját, egyszerűen nem tudom jobban megfogalmazni. Nem véletlen, hogy ők a legnézettebbek. Azért erre a számra esett a választásom, mert egyrészt ez a legnépszerűbb a neten, másrészt anno rongyosra hallgattam. Örültem, mert már pont kezdtem megunni az eredeti, egyébként szintén remek számot, ez viszont új lendületet és színt hozott. 


9. Ed Sheeran - Dirty
Meg vagyok győződve róla, hogy Ed akármihez nyúl, abból remekmű lesz. Most se történt ez másként, és itt is azt mondhatom, hogy egyértelműen jobban szeretem ezt a verziót, mint az eredetit. Az olyan tipikus "mocskos", rázom a seggem és polgárt pukkasztok, de Ed egy igazi kifinomult, funkys stílusú nótát hozott létre, amihez a háttérénekesek is jelentősen hozzájárulnak. Mikor meghallom ezt a számot, egyből táncolni és énekelni támad kedvem.


10. Hozier - Problem
Ha már BBC1 Radio feldolgozásoknál járunk, a másik kedvencem Hozier, aki szintén egy jó kis táncos, könnyed, kellemes dalt alkotott, Hozier hangja pedig kuriózum. És még mindig BBC1 feldolgozásoknál maradva, muszáj megemlítenem és linkelnem a Bastille - We Can't Stop újraértelmezését, mert egy egészen remek és ötletes számot hoztak létre az utált eredetiből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése