augusztus 11, 2015

Back to school life hacks

Én azok közé az emberek közé tartozom, akik már augusztusban lázba jönnek az ősztől és az iskolát is várják. Szerintem legalább a hónap végére mindannyian így vagyunk egy kicsit, csak nem mindenki vallja be. Persze attól függetlenül, hogy várjuk-e vagy sem a szeptember beköszöntét, nehéz lehet a visszarázódás, ezért is szeretnék megosztani pár ötletet, hogyan is kerüljünk "suli hangulatba".

1. Back To School videók
A youtube-osok szinte versenyt csinálnak abból, ki kezdi el előbb a témához kapcsolódó videók megosztását. Én magam nem vagyok nagy rajongója ezeknek a videóknak, mert mindegyik annyira egy kaptafára készül, és évről évre ugyanazt mondják el, és ugyanazokat az ötleteket mutatják be. Ráadásul rendszerint ugyanott is vásárolnak be. Mindezek ellenére mégis szoktam ilyen videókat nézni, mert egyből megjön a kedvem az egyetemhez általuk.


2. Vásárlás
Nem szoktam ilyen kapitalista dolgokat mondani, de egy-két új füzet vagy toll beszerzése igenis hozzájárulhat ahhoz, hogy nagyobb kedvvel üljünk be újra az iskolapadba. Az új cuccok az új kezdet ígéretét hordozzák magukban.

3. A visszarázódás
Leginkább az alvás miatt nehéz újra belelendülni az iskolába, éppen ezért már érdemes a nyári szünetben, hetekkel, de akár egy hónappal előbb is szépen-lassan visszaállni. A bioritmus átállítása nem egyszerű dolog, éppen ezért a drasztikus váltás helyett, én annak vagyok a híve, hogy mindennap egy kicsit korábban feküdjünk le, legyen az akár csak tíz perc, vagy fél óra.

4. Színes segítség
És akkor térjünk át a konkrét szorgalmi időszakra. A tanulásban nekem mindig segít a színek bevonása, ebben a tippben nincs semmi új, de tényleg működik. Ugye alapvetően két típusú ember van, ha tanulásról van szó, a vizuális és auditív típusú ember, vagyis van aki látás, van aki hallás alapján jegyzi meg a dolgokat. Akárhova is tartozunk, az a biztos, ha mindkét oldalról ellesünk egy-két trükköt. A színek bizonyítottan segítik a memorizálást, ezért érdemes bevetni a tanulásnál. Az én kedvenceim a stabilo tűfilcek, melyekből már egész kis gyűjteményt halmoztam fel. Lent a saját képem látható, de már ennél is sokkal több van azóta. 
Azért szeretem annyira, mert vékony, így könnyen lehet vele írni, és rengeteg színben kapható. A jegyzeteimben általában színessel írok le pár fogalmat, vagy kulcsszavat. De ha úgy érezzük nekünk nem segítenek a színek, akkor is érdemes használni őket, mert jobb lesz a kedvünk, és a tanuláshoz is nagyobb lelkesedéssel kezdünk neki. Elég egy post-it tömb, vagy oldaljelzők, és máris kész vagyunk. Emellett én még szeretem körbevenni magam plusz motivációval, és különböző képeket, és posztereket kirakni a falra. Ha úgy érzem már nem bírom, csak rájuk nézek, és erőt adnak. 5. A zene ereje
Érdemes úgy tanulni, de legalábbis kipróbálni, hogy hangosan olvassuk a szöveget, ez nekem mindig beválik, egyszerűen jobban rögzül. Ami pedig a zenehallgatást illeti, mikor tényleg dolgozatra készülünk, és memorizálni kell, akkor érthető okokból ne hallgassunk zenét. De ha csak házit írunk, jegyzetek másolunk, érdemes bekapcsolni valami kellemes, lehetőleg instrumentál, vagy chill zenét attól függően, hogy mit szeretünk. Így kevésbé fogunk unatkozni írás közben. A mobiltelefont tanuláskor mindig némítsuk le, a rezgést is vegyük le, és tegyük félre, mert egyfelől a folyamatos berregés mindig kizökkent, másrészt biztos, hogy nyúlkálni fogunk a telónkhoz, megnézni jött-e üzeneted, vagy csak hogy mennyi az idő. 
Ha már zene, megmutatom az én kedvenceimet. Jó ötlet beütni a 8tracks oldalt, és a studying taggel keresgetni dolgokat. Rgy másik kedvenc a különböző háttérzajok, azok közül is személyesen a kávézó, ennek szimulálására szolgál a soundrown, ahol emellett vonat, eső és sok más hang közül választhatunk. A másik a mynoise, ahol pontosan beállíthatjuk a különböző szinteket.6. A reggelek
A reggelek nagyon fontos szerepet töltenek be az életünkben, mert meghatározzák a nap hátralevő részét, ezért nagyon fontos, hogy elég időt szánjunk rá. Érdemes kicsit korábban felkelni a nyugodt elkészülés érdekében, így biztosan nem fogunk elkésni, vagy otthon hagyni valamit. Én imádok zenét is hallgatni reggelente, mert egyből jó kedvem lesz. A reggeli is nagyon fontos, ezért mindenképpen szánjunk rá megfelelő időt, üljünk le nyugodtan és igyuk meg azt a teát vagy kávét, és vigyünk be elegendő energiát egy tápláló étkezéssel, mert a tanulásnál és órán odafigyelésnél is nagy szükség lesz rá.

7. Egy kis spórolás
Mivel sokat vagyunk iskolában nagy valószínűséggel inni és enni is ott fogunk. nem tudom kinél hogy van, de nálunk csak egy automata van, és mivel én sok vizet iszok, elég drága lenne mindig új ásványvizet venni, arról nem is beszélve, hogy nem túl környezetbarát. Ezért mindig viszek magammal, akár több palackot is, melyeket nem dobok ki, vagy épp kulacsot használok, és adott esetben újratöltöm ott a csapban. Így sokat lehet spórolni, ha az ember összeadja. Mindig berakok továbbá valamilyen rágcsát, mert az épületben nincs mód enni, és nem biztos, hogy mindig lesz idő elmenni máshova. A kedvenceim a Belvita jóreggelt, illetve a zabfalatok.

8. Tudós segítség
Minden tanuló, minden feladatnál tuti, hogy legalább egyszer jó alaposan végigböngészi a jó öreg guglit. És sem teszek másképp. De van úgy, hogy a keresés nem hoz megfelelő eredményt, vagy követelmény, hogy külföldi, tudományos jellegű forrásokat kell keresni, különösen egyetemen. Nos erre jó a Google Tudós, ami relevánsabb eredményeket dob ki egy témában.

9. Pár tanulási ötlet
Először is mikor hazaérsz (vagy vissza koliba), ne kezdj el tanulni egyből, még akkor se, ha úgy érzed van energiád. Ha hagysz magadnak egy kis szünetet, sokkal nagyobb lendülettel tudod belevetni magad utána a tanulásba. Az se új keletű dolog, hogy érdemes kisebb szüneteket tartani tanulás közben, hogy felfrissüljön kicsit az agyad. Na ilyenkor le lehet csekkolni az üzeneteket, kicsit nasizni, folyadékot inni, de lehetőleg ne kezdjünk el netezni, mert az nagyon elhúzódhat.
 Rendkívül hasznos dolog emellett egy határidőnapló, mert így egy helyen van minden, és nem fogod elfelejteni a soron következő számonkérést, vagy esszé leadást, azért mert a füzeted sarkába firkáltad a dátumot. Így minden egy helyen lesz, és ez különösen hasznos olyan sűrű időszakokban, mint a végzős félév, vagy vizsgaidőszak.
Még egy tipp: ne tanulj az ágyban. Bármilyen vonzónak és kényelmesnek is tűnik, el fogsz lustulni, inkább ülj le egy székre, de az is jó, ha helyet változtatsz, és bizonyos időközönként pl. a lakás különböző helységeiben tanulsz, mert ez változatos, így nehezebben eltompulni agyilag. Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése