augusztus 14, 2015

10 könyves dolog - avagy amiket a könyvmolyok érthetnek meg

1. Mikor megszűnik a külvilág
Igen, azért olvasok többek között, hogy kiszakadjak a hétköznapokból. Ha olvasok, mehet a tv, lehetek buszon, vagy lehet körülöttem egy osztálynyi ember, egyszerűen nem számít, mert nem hallom, mert épp egy másik világban vagyok. Ez az egyik legjobb érzés számomra az olvasásban. Anno a pánikrohamos időszakomban is, mikor éreztem, hogy kezdek rosszul lenni, elkezdtem olvasni, és ez segített egy idő után.

2.  A könyvek inspirálnak
Elég egy jó művel találkozni, hogy elindítson benned valamit, ha más nem egy érzést. Minden könyvmoly ismeri azt a könyvet, azt a karaktert, akár többet is, ami anno inspirálta és megváltoztatta az életét. Vagy mert közelebb hozott valami felfedéshez a világgal, vagy magunkkal kapcsolatban, vagy mert tudtunk azonosulni, és át is venni a saját személyiségünkbe és életünkbe valamit a könyvből.

3. Mikor utálod a borítót
Leginkább nálam ez akkor fordul elő, mikor valamilyen modell van a képen, és már előre eldöntik nekem, hogy néz ki a szereplő, pedig az én fejemben teljesen másképp. Sok olyan könyvmolyt ismerek, akit az idegesít, ha az eredeti borító sokkal jobb, mint amivel Magyarországon kiadják. Nekem egyszer azzal volt a bajom, hogy az Útvesztő sorozat első kötetét kiadták egy módon, majd ahogy jöttek a filmek, változtattak kicsit a formulán, és így a sorozat könyvei kicsit eltérőek. De összességében azt mondhatom, nem a külső érdekel, úgyis a tartalmat nézem, és ha az megtetszik, megveszem, akármi van a könyvön. De azért a könyvmolyok szeretnek ilyenen is csámcsogni, meg kell hagyni. :)
4. Az a bizonyos kedvenc idő az olvasásra
Nem tudom, hogy mindenkinek megvan-e, de nekem igen. Mégpedig reggel, kora reggel, lehetőleg hétvégén a szobámban, mikor a nap besüt a szobámban, és még csend honol mindenhol, és szépen nyugodtan, olvashatok. Na és nektek mi a kedvenc időpontotok olvasásra? :)
5. A védőborítós könyvek
Ez is ilyen megosztó dolog, ismerek olyat aki szereti, olyan is aki nem, aki fennhagyja olvasás közben és, aki nem. Én mindkét esetben az előbbi csoportba tartozom, ti? 
6. Az a különös, emelkedett érzés
Mikor befejezek egy könyvet, mindig egy különös kettős érzés lesz úrrá rajtam. Egyrészt van egy kis szomorúság is bennem, hogy véget ért, másrészt valami egészen furcsa öröm is van bennem, hogy elolvastam ezt a könyvet, és a részemmé vált.7. Az a bizonyos Harry Potter era
Mint sok korombelinek, nekem is a Harry Potter-el kezdődött az olvasás, ezzel nőttem fel, és ezért nagyon hálás vagyok, sokban hozzáadott a gyermekkoromhoz. 
8. A könyvhalom
Még ha nincs is időm olvasni, mert elhalmoz a tanulni való, akkor is biztosnak kell lennem afelől, hogy ha netalántán nincs dolgom, vár rám legalább három könyv, amit olvashatok, mert ez egyfajta megnyugvást hoz, lehet tervezgetni, és kitartást is ad, hogy ha majd ezt befejezem...
9. Ismertetők
Vagy azok teljes hiánya, ami engem nagyon zavar. Honnan kéne tudnom miről szól egy könyv, ha a desgin-os borítóra nem írtak rá semmit, de még a belsejére sem? A címből? És az sem érdekel, hogy egy híres(nek mondott), író, vagy a New York Times mit gondol a könyvről.
10. A dilemma
Mikor már annyi könyvet olvastál, hogy több kedvenced is van, és szeretnéd újra átélni, legalább részben azt a fantasztikus érzést, mint első olvasáskor, de közben ott van az a renget új könyv, melyet még nem ismersz. Ez az érzés, sokszor komoly dilemmát okoz nálam.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése